noscript image for google
<h2>Είδη τρούφας</h2><p>Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες τρούφας που ωριμάζουν σε διαφορετικές εποχές του χρόνου αλλά και σε διαφορετικές περιοχές. Από αυτές όμως,  μερικές μόνο έχουν γαστρονομική και οικονομική αξία, όπως είναι η άσπρη τρούφα, η μαύρη τρούφα, η Τρούφα του</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.troufahellas.gr/more.php?l=el&id=2479' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Προϊόντα τρούφας</h2><p>Ασχολούμαστε εδώ και πολλά χρόνια με το εμπόριο προϊόντων τρούφας.  Δυνατότητα αποστολής σε όλη την Ελλάδα.</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.troufahellas.gr/more.php?l=el&id=2478' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Είδη τρούφας
Είδη τρούφας
Εμπόριο τρούφας σε όλη την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
 
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες τρούφας που ωριμάζουν σε διαφορετικές εποχές του χρόνου αλλά και σε διαφορετικές περιοχές. Από αυτές όμως,  μερικές μόνο έχουν γαστρονομική και οικονομική αξία, όπως είναι η άσπρη τρούφα, η μαύρη τρούφα, η Τρούφα του Φθινοπώρου και η Καλοκαιρινή Τρούφα.
 
Μαύρη Τρούφα 
 
Η Μαύρη Τρούφα χρησιμοποιείτε πολύ συχνά στην  Γαλλική κουζίνα γιατί η γεύση της είναι πολύ χαρακτηριστική και ευχάριστη. Είναι λίγο πιπεράτη και θυμίζει τη γεύση φουντουκιού. Το άρωμά της είναι έντονο και ευχάριστο.
 
 
Ακόμα, η  μαύρη τρούφα δεν έχει συγκεκριμένο μέγεθος μπορεί να είναι στο μέγεθος ενός καρυδιού ή και ενός μήλου, καθώς επίσης και το βάρος της, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από μερικά γραμμάρια έως κιλό σε σπάνιες περιπτώσεις.  Το σχήμα της είναι στρογγυλό ή λοβώδες και το χρώμα της εξωτερική όψης είναι μαύρο και δεν ξεφλουδίζεται. Η επιδερμίδα της είναι στην αρχή κοκκινωπή, στη συνέχεια γίνεται μαυρο-κοκκινωπή και στο τέλος σκούρα μαύρη. Η επιδερμίδα της είναι προσκολλημένη ισχυρά στη σάρκα και δεν ξεφλουδίζει.
 
Η μαύρη τρούφα αναπτύσσεται σε ασβεστώδη εδάφη ελαφρώς επικλινή τα οποία έχουν καλή στράγγιση και καλή έκθεση στον ήλιο. Καλλιεργείτε πολύ σε περιοχές της Νότιας Γαλλίας. 
 
Για τη συγκομιδή της τρούφας, χρησιμοποιούνται εκπαιδευμένοι σκύλοι ή χοίροι. 
 

Καλοκαιρινή Τρούφα 
 
Η τρούφα του καλοκαιριού είναι η πιο διαδεδομένη τρούφα στην Ευρώπη γιατί έχει ευχάριστη γεύση καθώς και οσμή. Η οσμή της μπορεί να γίνει δυσάρεστη όταν η τρούφα κλεισμένη σε ερμητικά κλειστά δοχεία.
 
 
Το σχήμα της τρούφας του καλοκαιριού είναι στρογγυλό και ακανόνιστο. Μερικές φορές η τρούφα έχει μια βύθιση στη βάση της. Το χρώμα τις εξωτερικά είναι μαύρο και παρουσιάζει εξογκώματα. 
 
Η επιδερμίδα της καλοκαιρινής τρούφας είναι προσκολλημένη στη σάρκα της και δεν ξεφλουδίζεται. Το χρώμα της σάρκας είναι στην αρχή λευκό και τέλος παίρνει ένα σκούρο χρώμα.
 
Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί σε ασβεστώδη εδάφη, αλλά τη βρίσκουμε και σε οργανικά ή αργιλλώδη και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ελαφρά όξινα εδάφη. Αναπτύσσεται στα ανώτερα τμήματα του εδάφους και μέχρι βάθους 30 cm.
 
Για τη συγκομιδή της τρούφας, χρησιμοποιούνται εκπαιδευμένοι σκύλοι ή χοίροι.
 

 
Τρούφα του Φθινοπώρου
 
Η Τρούφα του Φθινοπώρου μοιάζει πολύ με την μαύρη τρούφα. Έχει έντονη οσμή και συνδυάζετε υπέροχα στην μαγειρική με κρέμα γάλακτος ή με τυρί.  Έχει ευχάριστη γεύση σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί να είναι δυσάρεστη.
 
 
Το μέγεθός της συνήθως είναι μικρό και σπάνια φτάνει το μέγεθος ενός μήλου. 
 
Το χρώμα της στην αρχή είναι λευκό, στη συνέχεια γίνεται γκρίζο και τέλος στο στάδιο της ωριμότητας γίνεται σκούρο γκρίζο προς το μαύρο.
 
Η επιδερμίδα της, σε αντίθεση με τη μαύρη τρούφα, ξεφλουδίζει εύκολα ακόμα και με τα χέρια. 
 
 

 
Άσπρη Τρούφα 
 
Η άσπρη τρούφα είναι ένα είδος πολύ σπάνιο και έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.  Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό και η τιμή πωλήσεώς της είναι πολύ υψηλή, υψηλότερη και από την τιμή της μαύρης τρούφας.  
 
 
Το άρωμά της είναι ευχάριστο και διαφέρει από το άρωμα των άλλων τρουφών. Έχει ακανόνιστη μορφή και η επιφάνειά της είναι λεία ή και ελαφρά βελούδινη. Το χρώμα της ποικίλει από την ασθενή ώχρα μέχρι το σκούρο μπεζ και το ελαφρά πράσινο. Η σάρκα της είναι μοναδική με ένα χρώμα λευκό έως κίτρινο ή μερικές φορές γκριζωπό με λευκές λεπτές φλέβες. 
 
Η λευκή τρούφα για να αναπτυχθεί έχει ανάγκη από ειδικές συνθήκες όσον αφορά το έδαφος αλλά και το κλίμα. Το έδαφος που είναι κατάλληλο για την ανάπτυξή της πρέπει να έχει ph μεγαλύτερο από 7,5, να είναι πορώδες και να έχει καλό αερισμό. Το μικροκλίμα της περιοχής πρέπει να είναι δροσερό και υγρό το καλοκαίρι. 
 
Με ευνοϊκές καλοκαιρινές κλιματικές συνθήκες, η τρούφα αυτή δίδει ικανοποιητική παραγωγή το φθινόπωρο.